Laktózmentes túrótorta vegyes gyümölcsökkel

Laktózmentes túrótorta vegyes gyümölcsökkel

.

.

.

.

.

Pár napja történt, hogy Sebi felhívott, hogy szüksége lenne egy laktózmentes túrótortára, mert a Kedvesének születésnapja lesz.

Neki is láttam az elkészítésnek.

A recept:

Piskóta:

  • Tojás 5 db
  • Liszt 0,10 kg
  • Kristálycukor 0,15 kg
  • Kakaópor 0,05 kg

A krém:

  • Főzős pudingpor 1 csomag
  • Kristálycukor 0,1 kg
  • Tejszín 1 l (laktózmentes)
  • Túró 0,18 kg (laktózmentes)
  • Vegyes gyümölcs 0,8 kg
  • Zselatin lap 2 csomag (12 db)
  • Porcukor 0,05 kg

Dekoráció:

  • Szeletelt mandula 0,1 kg

A piskótát készítsük el 1 nappal a torta töltés előtt.

Az elkészítés:

A sütőt kapcsoljuk be 170 C-ra. A sütőlemezre tegyünk szilikon lapot vagy sütőpapírt és erre tegyük a tortaformát.

Szitáljuk le a lisztet és keverjük bele a leszitált kakaóport.

A tojásokat szétválasztjuk külön a sárgáját , külön a fehérjét.

Először a sárgája részt fogjuk felhabosítani, a habverés közben kivilágosodik a színe, ekkor tegyük bele a cukor 1/3-át és habosítsuk tovább, ameddig el nem olvad a cukor.

Tegyük a fehérje részt egy habüstbe és kezdjük habbá verni, amikor már kemény a hab, akkor folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a maradék cukrot. A habverést folytassuk addig, amíg el nem olvad a cukor és kemény fényes habot nem kapunk.

Tojásfehérje hab cukorral

A most következő rész nagyon fontos!

A sárgája részbe tegyünk egy kevés fehérjét és jól keverjük el.

Amikor megvagyunk ezzel, a sárgája keveréket beleöntjük a fehérjébe és óvatosan összekeverjük. Vigyázzunk, ne keverjük túl!

Tojássárgája és fehérje hab

Ekkor belekeverjük a szitált lisztes kakaóport.

A kakaópor szitálása
A kakaós piskóta alapja

Spatulával óvatosan keverjük össze a masszát.

Tegyük bele a tortaformába.

A széleit kicsit húzzuk feljebb, mint a közepét. (mintha egy pici mélyedés maradna a massza közepén)

Erre azért van szükség, mert a közepe jobban megemelkedik a piskótának, sütés közben és így sima felületet kapunk majd.

Süssük 170 C fokon 15-20 percig.

Mielőtt kivesszük, győződjünk meg róla, hogy megsült-e a közepe is. (késsel vagy hurkapálcával szúrjunk bele, ha nem marad rajta ragacsos tészta, akkor kész)

A kisült kakaós piskóta, fém formában

Kihűlésig tegyük félre.

Készítsük el a krém alapját a pudingot.

Forraljunk fel 0,3 l vizet, közben keverjük el a pudingport 2 kanál cukorral és 0,2 l vízzel.

A pudingos keverék és a maradék víz

Amint a víz felforr, öntsünk egy kevés vizet a pudingos keverékbe, majd elkeverés után öntsük bele a forró vízbe.

Kevergessük ameddig krémszerű állagot nem ér el.

Az elkészült krém alap

Tegyük félre kihűlésig.

Másnap:

Daraboljuk fel a gyümölcsöket.

A piskótát vágjuk vízszintesen 3 egyenlő részre.

A túrót törjük át egy szitán, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, a hideg pudingot és keverjük habosra.

A zselatin lapokból 6db-ot áztassunk hideg vízbe ameddig meg nem puhul, majd a vízből kivéve olvasszuk fel.

Fél liter tejszínt verjünk habosra.

A felhabosított túrókrémhez vékony csíkban csorgassuk bele a felolvasztott zselatint.

Keverjük bele óvatosan a tejszínhabot.

A piskóta alsó rétegére tegyünk a gyümölcsökből, majd a tetejükre tegyünk a krémből (vigyázzunk, hogy ne mozduljanak el a gyümölcsök).

Jöhet a piskóta második rétege, mellyel ugyanígy járunk el.

A piskóta és a gyümölcsök

A harmadik réteg piskótára egy kevés krémet simítunk el.

Egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

A díszítés:

A zselatin lapokból 6db-ot áztassunk hideg vízbe ameddig meg nem puhul, majd a vízből kivéve olvasszuk fel.

Fél liter tejszínt verjünk habosra és keverjük bele a megolvasztott zselatint és a porcukrot.

A torta tetejét kirakjuk gyümölcsökkel és a szélére tejszínhab rózsákat nyomunk.

A gyümölcs réteg

Az oldalára kenünk egy vékony réteg tejszínhabot és szeletelt mandulát teszünk rá.

Tetszés szerint a gyümölcsök tetejére tehetünk tortazselét is.

Jó étvágyat.

Laktózmentes Túrótorta gyümölcsökkel

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Submit a Comment