Tűzoltó torta

Tűzoltó torta

Az ismerősök tudják, hogy Boti igazi tűzoltó lázban ég évek óta. Kb. 30 db tűzoltóautó, több teljes ruha és felszerelése van itthon. nem volt kérdés, hogy a 4. születésnapjára milyen tortát kell készítenem.

Az igény egy csokitorta volt.

Amikor egy formatortát készítünk jól át kell gondolni, mekkora piskóta alapra lesz szükségünk. Ennél a tortánál egy magas szögletes tepsi mellett döntöttem, mert így minden részletet ki tudunk faragni majd belőle.

Lássuk is hogy készült.

A recept:

Piskóta:

  • Tojás 10 db
  • Liszt 0,25 kg
  • Kristálycukor 0,3 kg
  • Kakaópor 0,05 kg

Krém:

  • Pudingpor 1 zacskó (főzős)
  • Tej 0,3 l
  • Kristálycukor 0,05 kg
  • Vaj 0,4 kg
  • Porcukor 0,25 kg
  • Csokoládé 0,2 kg

Díszítés:

  • cukortészta vagy marcipán 1,5 kg
  • ételfesték (piros, sárga ) ha színezett marcipánt veszünk, akkor erre nincs szükség
  • 1 csomag csokoládés piskóta karika

 

A piskóta tészta elkészítését itt találod.

Sütés 170 fokon kb. 30 – 35 percig.

Tegyük félre 1 napra. (ha kihűlt tegyük egy nejlon zacskóba, nehogy kiszáradjon)

A krém:

Főzzünk egy pudingot (vaníliát!) és hűtsük le teljesen a hűtőszekrényben.

A vajat szobahőmérsékleten olvasszuk 20 – 30 percig majd habosítsuk fel egy habverővel, amikor már jó habos adjuk hozzá a porcukrot és habosítsuk tovább.

Amint a porcukor elolvad keverjük bele a pudingot. Nagyon jó habos krémet kell kapjunk.

Vegyünk ki egy részt belőle azoknak a színeknek, amelyeket nem akarunk csokoládé színűre hagyni. (kb. 2 -3 evőkanál)

A csokoládé krémhez olvasszuk meg víz felett a csokoládét , majd folyamatos keverés mellett adjuk a krémhez.

A forma “kiszabása”:

A piskótáról húzzuk le a papírt és hosszában vágjuk félbe, majd az egyik felet várjuk 3-ba. ( balról jobbra: 1 kb. kocka (ez lesz a kabin), egy db 3 cm széles téglalap és a maradék nagy téglalap)

Most vegyük elő az egyben maradt nagy téglalapot és vízszintesen vágjuk ketté.

A torta alapja

Tegyünk rá egy adag krémet és kenjük el egyenletesen.

Az első réteg krémmel

Erre jöhet a második réteg piskóta, amit szintén kenjünk meg egy adag krémmel.

Ezután jöhet a feldarabolt rész, melyeket szintén vágjunk fel vízszintesen 2 részbe.

Az első réteget tegyük a krémre, úgy, hogy maradjon üresen közöttük egy rész.

Alakul a tűzoltóautó

Kenjünk rá egy réteg krémet.

A krémet egyenletesen kenjük rá

Majd jöhet az utolsó réteg és rá a kém.

 

Az utolsó réteg

Amint megvagyunk ezzel akkor körben minden oldalon simítsuk el a krémet.

Az oldalán is kenjük meg krémmel

Ha megvagyunk akkor tegyük hűtőszekrénybe minimum 6 -8 órára, de legjobb egy napra.

Másnap jöhet a díszítés:

Amennyiben a marcipánt megszíneztük már akkor csak ki kell nyújtanunk (a leragadás ellen porcukrot szórjunk alá és rá).

a burkolat kinyújtva

Kezdjük el rátenni a tortára a marcipánt.

A piros réteg a tortán van

Az eddig használt eszközöket jól mossuk el, mert a piros ételfesték nagyon fog , nehogy megfogja a fehér ablakokat és a többi díszítő elemet.

Mivel a fehér ablakokat nem tudjuk megcsinálni marcipánból (a marcipán sárgás színű), ezért azt cukortésztából célszerű elkészíteni.

Nyújtsuk ki kb. 1 -2 mm vékonyra a fehér tésztát szintén porcukorral. Felragasztáshoz használjunk vizet és egy ecsettel kenjük be a ragasztandó felületet.

A fehér díszek is a helyükön

A létrát sodorjuk ki a fehér tésztából.

Már csak a kerekek és a lökhárítók hiányoznak. A kerekeket csokis kekszből egy kis krém segítségével ragasszuk az autó oldalára, majd ezüst színre színezett krémből spricceljünk az elejére és a hátuljára lökhárítót.

A tűzoltó torta

Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.

Jó étvágyat és jó bulizást a tortával.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Submit a Comment