Csokoládé torta Eper mousse töltelékkel

Csokoládé torta Eper mousse töltelékkel

Volt egy neves nap a családban, és megkértek, hogy húzzak elő az ötlet fiókomból egy tortát.

Arra gondoltam, hogy csokoládés piskóta alapra, eper tortát kellene készíteni.

Ez egy kísérletezés volt, mert nem csináltam még soha ilyen kombinációt. A piskóta nem gond, abból már túl vagyok sok százon.

Mindenki kérdezi, hogy mitől lesz olyan szép magas és jó állagú a piskótám, erre egyszerű a válasz:

Benne van minden jó ami kell bele és az elkészítés is úgy történik, ahogy kell.

Nézzük is meg akkor, hogy miről beszélek:

A kakaós piskóta:

  • Tojás 6 db
  • Kristálycukor 0,18 kg
  • Finomliszt 0,13 kg
  • Kakaópor 0,05kg

Az elkészítés:

A sütőt kapcsoljuk be 170 C-ra. A sütőlemezre tegyünk szilikon lapot vagy sütőpapírt és erre tegyük a tortaformát.

Szitáljuk le a lisztet és keverjük bele a leszitált kakaóport.

A tojásokat szétválasztjuk külön a sárgáját , külön a fehérjét.

Először a sárgája részt fogjuk felhabosítani, a habverés közben kivilágosodik a színe, ekkor tegyük bele a cukor 1/3-át és habosítsuk tovább, ameddig el nem olvad a cukor.

Tegyük a fehérje részt egy habüstbe és kezdjük habbá verni, amikor már kemény a hab, akkor folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a maradék cukrot. A habverést folytassuk addig, amíg el nem olvad a cukor és kemény fényes habot nem kapunk.

Tojásfehérje hab cukorral

A most következő rész nagyon fontos!

A sárgája részbe tegyünk egy kevés fehérjét és jól keverjük el.

Amikor megvagyunk ezzel, a sárgája keveréket beleöntjük a fehérjébe és óvatosan összekeverjük. Vigyázzunk, ne keverjük túl!

Tojássárgája és fehérje hab

Ekkor belekeverjük a szitált lisztes kakaóport.

A kakaópor szitálása

A kakaós piskóta alapja

Spatulával óvatosan keverjük össze a masszát.

Tegyük bele a tortaformába.

A széleit kicsit húzzuk feljebb, mint a közepét. (mintha egy pici mélyedés maradna a massza közepén)

Erre azért van szükség, mert a közepe jobban megemelkedik a piskótának, sütés közben és így sima felületet kapunk majd.

Süssük 170 C fokon 15-20 percig.

Mielőtt kivesszük, győződjünk meg róla, hogy megsült-e a közepe is. (késsel vagy hurkapálcával szúrjunk bele, ha nem marad rajta ragacsos tészta, akkor kész)

A kisűlt kakaós piskóta, fém formában

Kihűlésig tegyük félre.

Amikor a piskóta teljesen kihűlt, ez lehet másnap is akkor álljunk neki a krémnek.

Most egy eper mousse krémet választottam tölteléknek.

Az eper mousse receptje:

Eper 0,3 kg (fagyasztott vagy friss)

Tejszín 0,7 l (Laktózmentes vagy növényi eredetű is tökéletesen működik)

Zselatin lap 1 csomag (6db)

A mousse elkészítése:

A felolvasztott epret pürésítjük és a tejszín 1/4 részével felfőzzük. Kihűlésig félre tesszük.

Az eperpüré és a tejszín

Miután teljesen kihűlt, a zselatin lapokat HIDEG vízbe áztatjuk ameddig meg nem puhulnak, utána felolvasztjuk.

A maradék tejszínt habbá verjük, majd belekeverjük a kihűlt eper pürébe egy kis részét. Ezután óvatosan belekeverjük a zselatint és utána a maradék habot.

A töltés első fázisa

2 réteg már a tortában

A mousse torta hűtésre vár

Amint megvagyunk a torta betöltésével, helyezzük hűtőbe 1 éjszakára.

Arra gondoltam, hogy egy fényes csokoládés bevonatot készítek a teljes tortára. Ennek a dekorációnak Glacce a neve.

Íme a glacce recept:

Vaj 0,125 kg (laktózmentes elkészítésnél margarin)

Étcsokoládé 0,250 kg

Tejszín 0,05l (laktózmentes elkészítésnél növényi tejszín vagy laktózmentes tejszín)

Tej 0,165 l (laktózmentes elkészítésnél laktózmentes tej)

Kristálycukor 0,03kg

Az elkészítés:

Az összes alapanyagot beletesszük egy lábosba és felolvasztjuk őket. Fontos, hogy ne forraljuk fel!

A mousse torta dekorálás közben

A kihűlt tortára ráfolyatjuk a kéz melegre visszahűtött Glacce-t.

Az elkészült Eper mousse -al töltött csokitorta

Remélem tetszik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Submit a Comment