Az a csodálatos Profiterol

Az a csodálatos Profiterol

Sokaktól hallottam már, hogy mennyire szeretik a Profiterolt.

Angliai munkáim során rengeteget készítettem. Előfordult, hogy akár több száz fős rendezvényre is. (személyenként 4db :))

Ismerek olyanokat, akik sajnos nem ehetik a boltit, mert tele van tejszínnel ami, ha valaki laktózérzékeny, akkor problémás lehet.

Gondoltam egyet és elkészítettem a laktózmentes változatot.

Nézzük is egyből az elkészítést:

Először is a tésztát kell megcsinálni. Aki járatos a sütemények világában az lehet, hogy tudja, mi a profiterol lényege.

Az égetett tészta a fő momentum. Az elkészítése nagy figyelmet igényel.

Az égetett tészta:

  • Vaj 0,125 Kg (Laktózmentesen margarin !!)
  • Víz 0,135 L
  • Finomliszt 0,250 Kg
  • Tojás 5-6 db (méterről függ)

Az elkészítés:

Szitáljuk át a lisztet.

Kapcsoljuk be a sütőt 220 C fokra.

A sütőlemezekre helyezzünk szilikon lapot, vagy sütőpapírt.

Vegyünk elő egy lábost, tegyük bele a vizet és a vajat  (margarint), forraljuk fel őket együtt.

A liszt hozzáadása a vaj és víz keverékéhez

Amint felforr, vegyük le a tűzhelyről és keverjük bele az előzőleg átszitált lisztet.

Amikor jól elkeveredett, tegyük vissza a tűzhelyre és főzzük állandó kevergetés mellett 4-5 percig! (a tészta elkészítésének ez az egyik legfontosabb része, figyeljünk rá, nehogy leégjen)

Főzés közben folyamatosan kevergetjük

Ezután tegyük egy keverő tálba a (forró) tésztát és folyamatos keverés mellett egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat.

A tojásokkal keverjük a profiterol tésztáját

Krémszerű masszát kell kapjunk.

Ez a jó állagú profiterol tészta

Szilikonnal vagy sütőpapírral kibélelt lemezre Csillagcsöves nyomózsákból kis halmokat nyomjunk.

Sütésre várnak a profiterol tészták

Amint az első lemez megtelt, tegyük a sütőbe 10-15 percre. Fontos, hogy ne nyitogassuk sütés közben a sütőt!

Amikor a háromszorosára megnőtt és aranybarnára sült, akkor kész!

A kisült profiterol tészták

Tegyük félre hűvös helyre, hogy kihűljön.

A töltelék:

  • Tejszín (laktózmentes!!)
  • Vanília (én pasztát használtam, de használható vanília rúd is)
  • Porcukor (szitálva)

A felvert tejszínhabba belekeverünk porcukrot és vaníliát.

Laktózmentes tejszínhab

A profiterol töltése:

A kihűlt tésztákat vízszintesen kettévágjuk és a közepébe csillagcsöves nyomózsákból tejszínrózsákat nyomunk.

Félbevágva várják a betöltést a profiterol tésztácskák

Benne a tejszín és rajta a kalap

Ezután rátesszük a tészta kalapokat.

Hűtőben tároljuk tálalásig.

Legjobb, ha ezt a süteményt 1 nappal a fogyasztás előtt elkészítjük, mert akkor a tejszín meglágyítja a tésztát és sokkal finomabb lesz.

Az öntet:

Vaj 0,125 Kg (Laktózmentes változatnál margarin!)

Jó minőségű étcsokoládé 0,250 Kg Én belga csokit használok, aki szeretne vásárolni annak szívesen segítek.

Tejszín 0,05 L (Laktózmentes!!)

Tej 0,175 L (Laktózmentes!!)

Kristálycukor 0,03 kg

Az öntet elkészítése:

Tegyük az összetört csokoládét a vajat, a folyadékokat és a cukrot egy lábosba és keverjük el.

A tűzhelyen olvasszuk fel az egészet. (ne forraljuk fel!!!)

Amint jól elolvadt, kész az öntet.

És jön a csokiöntet

Kihűlés után a profiterolokra öntjük.

Laktózmentes profiterol, csokoládé öntettel

Szólj hozzá… Te hogy csinálod?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 hozzászólás

  1. avatar

    szívesen megkóstolnánk a híres gesztenye tortádat. Anci(Csumi)

  2. avatar

    most nem ez van soron 😀

Submit a Comment