Narancsos Csoki Mousse torta

Narancsos Csoki Mousse torta

Ezt a receptet még angliai tartózkodásom alatt a bank étteremben használtuk sokszor.

Természetesen most is feljavítottam egy kis ízbombával.

Ez a recept egy 16 szeletes normál méretű tortához elegendő.

.

.

A piskóta:

  • Tojás 6db
  • Kristálycukor 0,18 kg
  • Finomliszt 0,18 kg

A sütőt állítsuk 160-170 C fokra. A tortaforma alá tegyünk sütőpapírt.

A piskóta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk (fehérje és sárgája) először a sárgáját kezdjük habosra keverni. Amikor kezd kivilágosodni hozzáadjuk a cukor 1/3-át és folytatjuk a habverést. Amint elolvadt a cukor félretesszük.

A fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral. Figyeljünk oda, hogy nehogy túl hamar hozzáadjuk a cukrot, mert akkor elfolyik.

A tojásfehérje hab és a tojássárgája

A sárgájába beleteszünk 1 kanál fehérje habot és elkeverjük, majd óvatosan a többi habot is, utána beleszitáljuk a lisztet és óvatosan összedolgozzuk.

A sütés 20-25 percet vesz igénybe.

Sütés után érdemes rácsra tenni, hogy a piskóta alja ne nedvesedjen be.

Piskóta a formából kivágva

Miután teljesen kihűlt következhet a piskóta felszeletelése. 3 lapra vágjuk.

A csoki mousse:

  • Csokoládé 0,25 kg ( jó minőségű étcsokoládét válasszunk!! )
  • Tejszín 0,75 kg
  • Zselatin levél 6db (boltban kapható nagynevű gyártóé 😉 )
  • Narancshéj reszelve 1db

A krém elkészítése:

A zselatin lapokat hideg vízbe tesszük (ameddig meg nem puhul)

A tejszínből 0,25 kg-ot felforralunk. Majd a tűzről levéve belekeverjük az összetört csokoládét. Addig keverjük ameddig teljesen el nem olvad a tejszínben, majd belekeverjük a zselatint is. Kihűlésig félretesszük.

Csokoládé és tejszín

A maradék tejszínt habbá verjük. (akkor kezdjünk csak hozzá, amikor már a csokoládé maximum kéz-meleg)

Óvatosan belekeverjük a tejszínhabot és a narancshéjat. Figyeljünk arra, hogy nehogy túl lekeverjük a krémet.

A piskótába töltjük a krémet 2 rétegben.

A csokoládé musse krémmel töltött piskóta

Hűtőszekrénybe tesszük.

1-2 óra múlva kellően lehűlt a tortánk. Itt az idő, hogy előkészítsük a díszítéshez. Fogjuk a maradék krémünket és kenjük be vele a tortát (oldalt és fellül)

A csokoládé musse krémmel töltött torta

A torta elkészült.

Több féle díszítési technikát alkalmazhatunk a tortánkon.

Én egy Glace díszítést alkalmaztam most, melynek a lényege a fényes és rugalmas bevonat.

A Glace elkészítése:

  • Kristálycukor 0,175 kg
  • Víz 0,15 l
  • Tejszín 0,135 l
  • Kakaópor 0,06kg
  • Zselatin levél 6db

A kristálycukrot felforraljuk a vízzel, közben a tejszínt elkeverjük a kakaóporral és a zselatint hideg vízben áztatjuk. Amikor a cukros víz felforrt hozzáadjuk a tejszínes kakaót és a megpuhult zselatin leveleket.

Csomómentesen elkeverjük.

Ez a mennyiség a torta tetejének bevonására elegendő, amennyiben az egész tortát ezzel a módszerrel szeretnénk bevonni akkor dupla mennyiséget használjunk.

Felhasználásig hagyjuk kihűlni.

Akkor tudunk, legjobban díszíteni ezzel a krémmel, amikor vastag nyomot hagy a kanál hátulján.

Szeletelt mandulát tehetünk az oldalára.

A glace -val díszített csokoládé musse torta

Remélem kipróbálod! 😉

Izocukor dekoráció

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 hozzászólás

  1. avatar

    huuuu de megkiivantam 🙂

  2. avatar

    rendelhetsz 😉

    Szavaztál már?

  3. avatar

    Kedves Marci, sajnos kóstoló nélkül nem tudok véleményt írni, mindenesetre szemrevételezés alapján nyami:) Remélem érted a célzást……

  4. avatar

    igen 🙂
    minden megoldható, tudod…

  5. avatar

    És ki mosogatott?! 🙂

  6. avatar

    sajna én 🙁 🙂

  7. avatar

    Kedves Marci!
    Hány centi átmérőjű tortaformát használtál?
    Köszi,
    Adri

  8. avatar

    Kedves Adri,

    általában egy állítható formát használok, amit az Aldiban vettem pár éve.

    ez épp. 24 cm-re volt állítva akkor .

    üdv
    M

Submit a Comment