Vanília

A vanília, csodálatos aromájával, a leggyakrabban használt ízesítő a cukrászatban és az édesiparban. Ez a második legdrágább fűszer a sáfrány után. Bármennyire is próbálják az élelmiszervegyészek leutánozni egyes fenyőkben található glikoziddal, vagy szénkivonatokkal, a szintetikus vanília nyomába sem ér az eredetinek. Ahogy Rosengarten 1969-ben kijelentette: “A szintetikus vaníliából hiányzik az igazi vanília tiszta, fűszeres finom íze és sajátos illata”.

Vanília virág

Ha jobban megismered, megérted, hogy miért is olyan drága:

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó Vanilla nemzetségnek, illetve a nemzetségbe tartozó néhány faj fűszerként felhasználható termésének elnevezése. Kizárólag ezeknek az orchidea fajtákon található ehető rész. Erre a célra elsősorban a Vanilla planifolia fajt termesztik, de felhasználható a Vanilla pompona and Vanilla tahitiensis is. A Vanilla planifolia más növényekre felkúszó növény, kizárólag Mexikóban őshonos, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták. Az 1900-as évekig tartott, mire botanikusok kitalálták, hogy kereskedelmi célokra hogyan lehet más trópusi területeken is termeszteni. A probléma az volt, hogy ahhoz, hogy az orchidea teremjen, méhek kellenek, hogy beporozzák a növényt. Pontosabban Melipona méh, vagy egy kolibrifajta, és ezek a fajok kizárólag Közép-Amerikában élnek. A másik nehézség az volt a kereskedelmi termesztőknek, hogy mikor az orchidea virág kinyílik azt nagyon rövid ideig teszi, kevesebb, mint egy napig. ha a virágot ez idő alatt nem porozzák be, lehullik. Így, habár a méheket más trópusi területeken is meghonosították, a termesztők nem hagyatkozhattak kizárólag rájuk a beporzásban. Amíg ki nem találták a kézi beporzást, nem lehettek sikeresek a vaníliatermesztésben.

A vanília az orchidea vastag zöld nyúlványának a gyümölcse.

A vaníliát félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd 8 hónapig dobozokban érlelik. A fűszer (Vanillae fructus) 10-20 cm hosszú és 3-10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta. Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz.

Vanilla planifolia

Vanília felhasználása:

Felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.

Az alábbi formákban beszerezhető:

  • Vaníliarúd. Ez maga a toktermés. Ha az étel csak enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (például pudingok, krémek) hosszában ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat az ételhez kell adni (főzés végén érdemes a héjat eltávolítani).
  • Vanília kivonat. Előállításához alkoholos folyadékban főzik a vaníliarudakat. A főzés legvégén érdemes az ételhez adni, különben hajlamos elpárologni. Az étel íze nagyon hasonló kivonattal készítve, mint vaníliarúddal, de az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad bizonyos ételekben.
  • Vaníliáscukor. Legegyszerűbb előállítási módja, hogy vaníliarudakat, vagy az elhasznált héjakat a cukorban hosszasan pihentetjük. Íze kevésbé komplex, mint a kivonat vagy a rúd íze.

1 zacskó (9 g) vaníliáscukor kb. 1-2 teáskanál kivonattal vagy 2-4 centi vaníliarúddal helyettesíthető.

Csokoládé és vanília:

A csokoládé ízesítéséhez, hogy a zamata kijöjjön, két elengedhetetlen alapanyag szükséges, mivel magában elég furcsa ízű: cukor és vanília. A legjobb minőségű csokoládékhoz természetes vanília kivonatot használnak.

folytatjuk…