Dupla csoki mousse

Dupla csoki mousse

Ez az egyik kedvenc mousse receptem. Egy sima mousse recept továbbfejlesztéséből alakult ki.

Az elkészítése nem bonyolult, de azért egy kis odafigyelést igényel.

.

.

Recept:

Mousse-hoz:

  • Jó minőségű csokoládé 0,4 kg
  • Tojás sárgája 12db
  • Kristálycukor 0,25 kg
  • Eszpresszó 100ml
  • Víz 50ml
  • Tejszín 0,7l (+)

Piskóta:

  • Tojás 3db
  • Liszt (finom, BL 55) 0,09kg (9dkg) (leszitálva)
  • Kristálycukor 0,09kg (9dkg)

Díszítéshez: (választható, nem kötelező)

  • mandarin vagy narancs szeletek
  • eper
  • csokiforgács, vagy spriccelt csoki dísz
  • 1-2 csepp eper öntet

Elkészítés:

Először a piskótával kell kezdenünk, amit akár az előző napon is elkészíthetünk.

Szétválasztjuk a tojások sárgáját és a fehérjét.

Erre több módszer is van, van aki az egyik kezébe teszi a feltört tojást és átereszti az ujjai között a fehérjét, majd az egyben maradt sárgáját egy másik edénybe teszi. Ez jó megoldásnak is tűnik, csak akkor van gond, ha a tojás kicsit idősebb, mert akkor könnyen szétfolyik a sárgája és mindennek vége 🙂

Én a két fél tojáshéj között kifolyatott fehérje és az egyikben bent tartott sárgája híve vagyok. Jobban irányítható a sárgája.

Vigyázzunk arra, hogy a fehérje részbe ne kerüljön sárgája, mert akkor a fehérjét nem tudjuk habbá verni.

Amint megvagyunk a tojások szétválasztásával, először a sárgáját kezdjük habbá verni. (erre azért van szükség, mert a fehérje hamar összeesik) Amikor elkezd habosodni akkor hozzáadjuk a kristálycukor kb.1/3-át. A cukor elolvadásáig folyamatosan habosítjuk. Végeredményként egy krémszerű habot kell kapnunk, ami világosabb sárga, mint kezdéskor.

Jöhet a fehérje! Ha géppel dolgozunk várjuk meg amíg a fehérje minimum a kétszeresére emelkedik és akkor adjuk hozzá a maradék cukrot.  A habverést addig folytassuk amíg a cukor el nem olvad és kemény habot kapunk. A jól ismert fej felé emeléses próbával is leellenőrizhetjük.

A sárgájába beleteszünk egy kevés fehérjét és fakanállal elkeverjük. Ezután óvatosan a maradék fehérjét is belekeverjük. A fehérje keverése közben finoman beleszórjuk a leszitált lisztet.

Vigyázzunk nehogy nagyon lekeverjük a piskóta masszát, mert akkor túl lapos lesz a végeredmény.

A kész masszát, sütőpapíros lemezre tesszük, és vékony lap formára kenjük (1cm vastagra). (késsel vagy habkártyával)

160-180 c fokos sütőben megsütjük. A sütő erőssége miatt folyamatosan figyeljük az ablakon keresztül. Akkor kész, ha nem ragad a belseje. (fogpiszkáló próbával ellenőrizhetjük)

A sütés után célszerű rácson pihentetni.

A mousse (kávés):

A kávét a kristálycukor felével felfőzzük. Majd kihűtjük kéz melegre.

Felolvasztjuk a fele csokoládét. Vízgőz felett a legcélszerűbb.

Közben a tejszínt habbá verjük.

A tojássárgát habosra keverjük, beleöntjük a kihűlt cukros kávét.

Ezután jöhet bele a csokoládé, gyorsan keverjük bele, mert hamar megköt. Amint elkeveredett jöhet bele a tejszínhab.

Az elkészült mousse-t sokféle képen használhatjuk.

A mini mousse torta összeállítása:

A piskótákból kerek lapokat vágunk. (6-8 cm átmérőjű kiszúrókkal vagy vékony szélű üvegpohárral). Egymás mellé helyezzük őket egy olyan sima tálcán, amit be tudunk tenni a hűtőbe. Papírból 4cm magas keretet teszünk köréjük. Az első réteg krémmel feltöltjük a papír 2/3 -ig. Ezután ráteszünk óvatosan még 1 piskótalapot. Hűtőbe helyezzük. (1-2 órára)

Most következik a következő mousse:

A mousse (sima):

A vizet a kristálycukor másik felével felfőzzük. Majd kihűtjük kéz melegre.

Felolvasztjuk a fele csokoládét. Vízgőz felett a legcélszerűbb.

Közben a tejszínt habbá verjük.

A tojássárgát habosra keverjük, beleöntjük a kihűlt cukros vizet.

Ezután jöhet bele a csokoládé, gyorsan keverjük bele, mert hamar megköt. Amint elkeveredett jöhet bele a tejszínhab.

A hűtőből elővesszük a megtöltött piskótákat. Leszedjük róluk a papírt.

Csillagcsöves zsákból körbenyomjuk a mousse-t a piskótákon. (minél nagyobb, pl:célszerű 14-es csövet használni).

Ismét hűtőbe helyezzük, fogyasztásig.

Tálalási javaslat:

Az elkészült mousse-t a tányér egyik harmadába helyezzük.

A tetejére felhelyezzük a spriccelt csoki díszt és egy cikk epret.

Filézett narancs vagy mandarin szeleteket helyezünk mellé virág alakot formázva.

1-2 csepp eper öntettel feldobhatjuk a kompozíciót.

A végeredmény:

Dupla csokoládé mousse

Mi a véleményed?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention csokoládé mousse | Csoki és Kávé -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Jozsef Vasmatics, Jozsef Vasmatics. Jozsef Vasmatics said: http://ow.ly/3eKuu #csoki mousse nyami ;)…

Submit a Comment