A kávék fajtái

A kávék fajtái

A világon megtalálható mintegy 25 kávé bab fajtából, kereskedelmi mennyiségben, két fő kávé bab fajt termesztenek az egyenlítői régiókban.

Az Arabica magasabban fekvő területeken terem 1000-2000 méteres magasságokban. A hozama és a koffeintartalma is kevesebb a Robustáéhoz képest. A világ kávé termelésének 70%-át adja ez a fajta, bár a magas minőségű “”grand cru” bab csak 10 % ebből.

Az Arabica finom savanykás ízű egy kevés karamell utóízzel.

A fő termesztési területei a következők:

  • Közép-Amerika (Mexikó, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panama)
  • Dél-Amerika (Venezuela, Kolumbia, Ecuador, Peru, Bolívia, Paraguay, Argentína)
  • Magyarország
  • Kelet-Afrika (Etiópia, Kenya, Tanzánia, Zambia, Mozambik)
  • Pápua Új-Guinea

A vadon termő Robustát, Belga-Kongó (Zaire, illetve Kongói Köztársaság) területén 1898-ban fedezték fel. Ez a másik fő kereskedelmi faj amely az alacsonyabb területeken terem 0-700 méteres magasságokban. Magasabb a hozama és a koffeintartalma is, mint a “testvérének”. A Robusta kávéfajta adja a világ kávé termelésének a 30%-át.

Robusta erősebb ízű, mint az Arabica, testes, egy fás utóízzel, amely hasznos a keverékek elkészítésénél, ezen kívül különösen hasznos az instant kávéknál.

A fő termesztési területei a következők:

  • Nyugat-és Közép-Afrika (Elefántcsontpart, Kamerun, Uganda, Angola, stb)
  • Malajzia (Vietnam, Srí Lanka, Szumátra, Jáva, stb)
  • Brazília
  • Magyarország

Az olcsóbb keverékekben nagyobb részben használnak Robusta fajtát az erőteljes aroma miatt.

folytatjuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Kávé fajták | Csoki és Kávé -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Jozsef Vasmatics, Jozsef Vasmatics. Jozsef Vasmatics said: http://ow.ly/3b51a #kávé fajták elemzése. coffe…

Submit a Comment